Voorwaarden/Terms

Home Russische Keuken Freelance Kok Prive Kok Demonstraties Catering Mail
Добро пожаловть   Русская кухня   Независимый повар   Личный повар   Демонстрация   Доставка с обслуживанием   Почта
Home Russian Kitchen Freelance Chef Private Chef Demonstrations Catering Mail
 

De Russische keuken

Het grote Rusland heeft een rijke geschiedenis waar tegenwoordig veel mensen geïnteresseerd in zijn. Dit op het gebied van de Russische cultuur evenals de Russische keuken.
De oude Russisch-orthodoxe kalender kent talrijke feestdagen. Wat op zulke dagen ontstond als een 'excuus' om lekker te koken, ontwikkelde zich tot traditionele maaltijden die in de loop der tijd zelfs uitgroeiden tot pure rituelen.

De Russen hebben een creatieve keuken, ontstaan uit de westerse en oosterse tradities die in de loop der tijd is uitgegroeid tot een van de aantrekkelijkste van oost Europa. Russen beschouwen het als een eer om een gast te ontvangen.

De Sovjet-Unie bestond uit 15 republieken en er leefden mensen met 109 verschillende nationaliteiten. Hier waren dan ook veel verschillende eetgewoonten en karakteristieke gerechten te vinden.
Vroeger werd het voedsel van de verschillende volkeren bepaald door het klimaat dat er op die plaats heerste. Niet al het eten kon verbouwd worden in elk klimaat, maar in de meeste gebieden was het mogelijk om boekweit en granen, zoals tarwe rogge en gierst te verbouwen.
Tot op de dag van vandaag zijn gerechten, gemaakt van deze producten, erg populair in de Russische keuken, bijvoorbeeld boekweitpannenkoekjes (bliny), pasteien en verschillende kasja's, een soort pap van boekweit of gierst.
De vele bossen in het Russische landschap waren ook een bron van voedselvoorziening. Zij leverden noten, bessen, paddestoelen en honing.
In vroegere tijden was het Russische eten niet erg gevarieerd. Daarom voegde men meer smaak toe door bijvoorbeeld dille, anijs, ui, knoflook of mierikswortel toe te voegen, wat tegenwoordig nog steeds veel gedaan wordt.

Eeuwen lang was de Russisch-orthodoxe kerk bepalend voor de eetgewoonten. Op de vele vastendagen die de kerk voorschreef mocht men alleen paddestoelen, vis en groenten eten, en waren vlees, melkproducten en eieren verboden.
In de loop der tijd heeft de Russische keuken veel invloed van buitenaf gehad. Dit begon al in de 13e eeuw met de inval en de daarop volgende overheersing van retarderen, die onder andere specerijen, deegwaren en thee naar Rusland brachten. De contacten, die Peter de Grote in de 18e eeuw had met west Europa, lieten ook hun sporen na in de Russische keuken.
Nederlandse, Duitse en Zweedse koks, die door toedoen van Peter de Grote in Rusland terechtkwamen, brachten veel gerechten en ingrediënten mee die tot die tijd nooit eerder op de Russische menukaart hadden gestaan. Veel producten behielden hun naam zoals"boeterbrod" (boterham), "kartofel" (aardappel) en de Italiaanse "pomidory" (tomaten).

In de 19e eeuw kwamen er veel Franse koks naar Sint Petersburg. De oorzaak hiervan was de grote voorliefde van de Russen voor de Franse taal en cultuur.
Een andere verrijking van de Russische keuken kwam uit de centraal Aziatische gebieden en de Kaukasus, die vanaf de 19e eeuw deel gingen uitmaken van het Russische rijk.
Vooral gerechten met veel knoflook, walnoten, aubergines en pepers uit de Georgische keuken, werden er populair. Hier komen ook de beste wijnen en champagneachtige dranken vandaan.
De Russen besteden op feestdagen of verjaardagen erg veel aandacht aan het eten. Men is dan dagen in de weer om een echt feestmaal te bereiden, want zo'n uitgebreid feestmaal is het hoogtepunt van het feest.

In Rusland blijft het samen eten en drinken een symbool van gastvrijheid, vriendschap en gezelligheid. Hieraan hechten de Russen van oudsher grote waarde.

Jouri Gourtovoi.

Romanov Culinair

0575-549693
06-55790020

Het Stroomdal 22
6971 MR Brummen

K.v.k. Deventer Nr. : 08103071